Forsikringskrav for sertifiserte virksomheter

Publisert av Fagteam BKO den 12.12.24. Oppdatert 21.03.25.

Forsikringskrav for sertifisert virksomhet

Hva er kravene til ansvarsforsikring for virksomhet sertifisert under Arbeidstilsynets sertifiseringsordning?

3 Typiske misforståelser ang ansvarsforsikring for sertifisert virksomhet

  • Forsikring knyttet til kontrollør eller instruktør.
    En rekke kontrollører eller instruktører lever i den tro at krav til ansvarsforsikring er knyttet til sin egen person eller sin rolle som kontrollør og/eller instruktør. Dette er ikke tilfelle. Det er ikke krav til personlig ansvarsforsikring for kontrollør eller instruktør i Arbeidstilsynets sertifiseringsordning.

 

  • Dobbel forsikring
    Noen aktører forteller at de har dobbel forsikring dersom samme person praktiserer både som kontrollør og som instruktør. Dette er det ikke noe krav til. Du kan benytte den samme ansvarsforsikringen selv om du er instruktør, kontrollør eller litt instruktør og litt kontrollør, når dette er korrekt beskrevet i forsikringsavtalen.

 

  • Virksomhetsområde
    Mange tror også at ansvarsforsikringen følger din person dersom du tar oppdrag utenfor virksomheten, eks opptrer som instruktør for enn andre sertifiserte virksomheter, eller for en annen arbeidsgiver. Dette er ikke tilfelle. Sertifiseringsordningens ansvarsforsikring er knyttet til den juridiske virksomheten.
    Ansvarsforsikringen tegnes av den sertifiserte virksomheten og følger denne virksomhetens aktivitet. Ansvarsforsikringen følger ikke kontrollør eller instruktør dersom denne operer utenfor den aktuelle virksomheten.

 

Hvem og hva skal ansvarsforsikringen dekke?
Ansvarsforsikringen skal dekke personskade på kontrollør, instruktør, elev, og utenforstående tredje person. Ansvarsforsikringen skal også dekke skade på oppdragsgivers og tredje parts utstyr eller eiendom.

Hvem kan formidle/videreselge forsikring.
Bransjeforum har fått en rekke forespørsler om å formidle/videreselge ansvarsforsikring til våre medlemmer. Formidling og veiledning av forsikringsprodukt, er omfattet av krav i forsikringsdistribusjonsdirektivet, underlagt Finanstilsynets tilsyn og krever godkjenning.

Vær særlig oppmerksom på dette dersom du kjøper din forsikring gjennom et mellomledd. Det viser seg at slett ikke alle som videreselger/formidler forsikring, tilfredsstiller Finanstilsynets krav. Formidling av forsikring kan bare gjøres av aktører som er registrert i Finanstilsynets register, og som kan dokumentere godkjent kompetanse, årlig oppfrisking og er forsikret som formidler. Du kan kontrollere om din forsikringsformidler er registrert i Finanstilsynets register her:  Virksomhetsregister - Finanstilsynet.no

 

Veiledning ift. forsikringskrav 
BKO kan derimot veilede deg i forhold til hvordan du finner frem i kravene til forsikring i regelverk, forskrifter og normative dokumenter og hvordan du kan sikre deg korrekt avtale med ditt forsikringsselskap. Vi kan evt. også formidle kontakt og oversikt over aktuelle godkjente aktører for denne type forsikring.

 

Hvordan sikrer jeg at ansvarsforsikringen dekker krav
Vi opplever er at de aller fleste virksomheter allerede har ansvarsforsikring som også dekker kravene i sertifiseringsordningen, men kjøper likevel unødvendig tilleggsforsikring for instruktør og/eller kontrollør. I mange tilfeller mangler bare riktig beskrivelse i din ordinære ansvarsforsikring. For å sikre deg at den ordinære ansvarsforsikringen dekker denne aktiviteten, ber du ditt forsikringsselskap om å beskrive den sertifiserte aktiviteten i ditt forsikringsbevis.

Dette kan gjøres som en enkel tilleggskommentar i forsikringsbevis for ordinær ansvarsforsikring, på følgende måte:

For opplæring:
Ansvarsforsikring dekker også Sertifisert sikkerhetsopplæring for arbeidsutstyr beskrevet i Forskrift om utførelse av arbeid § 10.3 (her kan du avgrense til dine kontrollområder) teoretisk og praktisk opplæring. Forsikring dekker ansvar ved eventuell personskade på elever, instruktører og tredje person. Ansvarsforsikringen dekker også skade på oppdragsgivers og tredje persons utstyr eller eiendom. Forsikringen dekker beløp på inntil 150 G for hvert påført skade, og inntil 2 ganger 150 G per forsikringsperiode.

For sakkyndig kontroll:
Ansvarsforsikring dekker også sakkyndig kontroll av arbeidsutstyr beskrevet i Forskrift om utførelse av arbeid § 13.1 (her kan du avgrense til dine kontrollområder) Forsikringen dekker personskade på oppdragsgivers ansatte så vel som på tredje person. Ansvarsforsikringen skal også omfatte skade på oppdragsgivers og tredje persons utstyr eller eiendom. Forsikringen dekker beløp på inntil 150 G for hvert påført skade, og inntil 2 ganger 150 G per forsikringsperiode.

 


 

Hvor finner jeg kravene til forsikring i regelverk
Krav til ansvarsforsikring for sertifisert virksomhet er hjemlet i Forskrift om administrative ordninger §8.1 for opplæring og §8.6 for sakkyndig kontroll

https://www.arbeidstilsynet.no/regelverk/forskrifter/forskrift-om-administrative-ordninger/8/8-1/

https://www.arbeidstilsynet.no/regelverk/forskrifter/forskrift-om-administrative-ordninger/8/8-6/

 

Forskriften beskriver ikke detaljene i forsikringskravene. Disse finner du i følgende normative dokumenter:

Norm for opplæring, s10, punkt 14: 14.
OPPLÆRINGSVIRKSOMHETEN SKAL HA FORSIKRING FOR PERSONSKADE SOM KAN OPPSTÅ I FORBINDELSE MED SIKKERHETSOPPLÆRINGEN Virksomheten skal ha forsikring som dekker eventuell personskade på elever, instruktører og tredje person. Ansvarsforsikringen skal også dekke skade på oppdragsgivers og tredje persons utstyr eller eiendom. Forsikringen skal dekke et beløp på inntil 150 G for hver påført skade.

https://sert555.no/kriterier/pdf/Norm-For-Opplaringsvirskomhet-Godkjent-av-SGS-13-oktober-2014.pdf


Tilleggskriterier for sakkyndig virksomhet, s 8, punkt 6:
ANSVARSFORSIKRING Fra §58:”Sakkyndig virksomhet skal tegne ansvarsforsikring” Virksomheten skal ha forsikring som dekker eventuell personskade på oppdragsgivers ansatte så vel som på tredje person. Ansvarsforsikringen skal også omfatte skade på oppdragsgivers og tredje persons utstyr eller eiendom. Forsikringen må være av en slik størrelse at den vil dekke tenkelige erstatningskrav. (Forsikringssummen bør ikke være mindre enn 150G, ref. NS 3430 pkt. 14.1)

 https://sert555.no/kriterier/PDF/Kriterier%20sakkyndig.pdf

Ta gjerne kontakt om du har kommentar eller ytterligere spørsmål.

Kort oppsummert:

  • Det er ikke personen, men den sertifiserte virksomheten som skal inneha ansvarsforsikring. Det er ikke krav til at forsikringen er knyttet til den respektive kontrollør eller instruktør.
  • Du kan i de fleste tilfeller benytte en standard ansvarsforsikring for å dekke både sakkyndig kontroll og sertifisert opplæringsaktivitet. Men sørg for at dekningsgrad og omfang er beskrevet i ditt forsikringsbevis, slik at du unngår avvik fra ditt sertifiseringsorgan, eller problemer dersom skade oppstår.

 

Har du spørsmål eller innspill på denne artikkelen, er vi svært takknemlig for din tilbakemelding. 

Ønsker du å få tilsendt nyhetsbrev omkring aktuelle problemstillinger i sertifiseringsordningen, meld deg på nyhetsbrev fra Bransjeforum for Kontroll og Opplæring.